18 december 2016

De kunst van het beginnen ♥ BLOGMAS 2016 ♥ DAG 15


Als je zelf wel eens dingen schrijft, van e-mails tot blogposts tot verhalen, dan ken je waarschijnlijk dit probleem wel; niet weten hoe je moet beginnen. Een idee kan soms helemaal uitgewerkt zijn in je hoofd, maar als je gaat zitten om het daadwerkelijk op papier (of, let's be real here, op je computer) te krijgen... Niks!
Het is wat mij betreft een van de vervelendste dingen van het "schrijversvak", voor hoever ik het zo mag noemen. Soms duurt het heel lang voor je eindelijk inspiratie hebt voor hetgeen wat je wil schrijven. En wanneer het idee eindelijk in je hoofd opkomt, en je het hebt uitgewerkt in je hoofd weet je niet hoe je ermee moet beginnen.

Niet alleen bij blogposts heb ik het, ook bij schoolopdrachten. Zo heb ik voor de beschouwing die ik deze week voor Nederlands moest schrijven minstens twintig minuten naar een leeg scherm gestaard voordat ik echt kon beginnen, en zelfs toen was ik nog steeds niet echt tevreden met mijn openingszin.

Ik schrijf artikelen voor de schoolkrant en ook daar is het moeilijkste gedeelte de eerste alinea. Ik kan letterlijk al een paar zinnen, of zelfs alinea's, hebben opgeschreven, maar er een echt artikel van maken door een mooi begin lijkt soms onmogelijk. Misschien denk je dat het helpt om gewoon eerst de rest van het verhaal op te schrijven en dit heb ik ook zeker geprobeerd, maar het helpt me niet verder voor het begin.

Eigenlijk is het wel grappig, want beginnen is sowieso bij de meeste activiteiten het moeilijkste gedeelte voor mij. Ik stel dingen uit en beginnen is soms gewoon heel erg moeilijk. Als ik echter over die begindrempel heen ben is het meestal(?) een stuk makkelijker om de rest van whatever ik aan het doen ben te doen. Met de nadruk op meestal, want er zijn natuurlijk altijd momenten waarop het zelfs na het beginnen een onmogelijke taak lijkt.

Het punt van dit artikel? Ik had een heel ander idee voor vandaag, maar ik wist niet hoe ik moest beginnen. Vandaar dat ik daar maar gewoon over ben gaan schrijven. Herkennen jullie dit?

Ik heb een aantal dagen gemist door de drukte op school, maar vanzelfsprekend probeer ik deze zsm in te halen, dus stay tuned! :)

1 opmerking: