10 december 2016

De toekomst ♥ BLOGMAS 2016 ♥ DAG 10


De toekomst; hét gespreksonderwerp voor jong en oud. Als klein kind wordt er altijd al aan je gevraagd wat je later wil worden, en naar mate je ouder wordt, wordt dat alleen maar meer. Nu ik in de 5e zit is de vraag “Weet je al wat voor studie je wil doen?” eerder regel dan uitzondering in gesprekken met mensen die je niet dagelijks ziet. Hoewel ik niet iemand ben die het nu al allemaal heeft uitgestippeld, leek het me zeker interessant om het eens over de toekomst te hebben hier op mijn blog.
Ik ben altijd al een beetje jaloers geweest op mensen die vanaf hun kindertijd al weten wat ze willen doen. Hoewel je in de onderbouw makkelijk kon zeggen dat je nog absoluut geen idee hebt wat je met je leven aan moet, begint de tijd nu toch wel al een stuk meer te dringen. Niet dat het nu plotseling super snel moet allemaal, ik heb toch nog zeker een jaar, maar toch wordt de druk behoorlijk opgevoerd. Een opendag hier, voorlichting daar en een hele hoop verschillende folders over alle studies die je je maar kan bedenken. Er komt zóveel voorbij dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien, en daar ben ik er één van.

Veel specifieke eisen had ik niet voor een studie. Het enige dat ik zeker wist was dat ik niet iets wilde doen dat zich zou richten op één vak. Mijn interesses zijn vrij breed en om me voor de rest van mijn leven op één ding te focussen zou ik doodzonde en eigenlijk een beetje angstaanjagend vinden. Ik wist ook vrijwel zeker dat ik een bèta studie wilde doen, passend bij mijn profiel, maar studies als psychologie gooide dat ook een beetje door de war.

Na al van een hele hoop studies een praatje te hebben bijgewoond heb ik momenteel twee studies die er toch echt uitspringen voor mij; Industrieel Ontwerpen (of IO) en Klinische Technologie. Het eerste kent iedereen denk ik wel, maar klinische technologie heeft misschien wat meer uitleg nodig. De studie gaat over de techniek in een ziekenhuis, en dan voornamelijk echt de technologie in de operatiekamer. Het is een mooie combinatie van iets medisch en techniek en je vormt na de studie afgerond te hebben dan ook echt een soort brug tussen de artsen en de technici. Ook hierbij spreekt vooral die combinatie me heel erg aan.

Er zijn meer studies die me leuk leken, maar bij geen van die kreeg ik echt zin om te gaan studeren, terwijl ik dat bij de twee bovengenoemde wel had. Maar goed, ik moet voor beide studies nog echt naar een opendag van de universiteiten zelf gaan, dus het kan natuurlijk dat mijn mening dan weer compleet anders is. Wie weet schrijf ik over een half jaar weer een zelfde soort artikel en gooi ik het dan over een volledig andere boeg.

Vandaag had ik het er met iemand over dat we ons eigenlijk veel meer zouden moeten richten op “Het leven van later” (met een hoofdletter zelfs) in het algemeen, in plaats van ons puur focussen op dat studeren. Natuurlijk heeft een studie daar vaak mee te maken en het is daarom dan ook zeker niet onbelangrijk, maar waarschijnlijk is er niemand die later alleen maar dingen doet die te maken hebben met de studie die diegene heeft gedaan. Naast dat je werkt heeft iedereen ook nog hobby’s, idealen waar hij of zij zich voor inzet of andere bezigheden.

Ik wil bijvoorbeeld zeker door blijven gaan met schrijven, en misschien zelfs een keer een boek laten publiceren. Ik ga hier niet mijn studie op richten, maar het is wel belangrijk dat ik, als ik hier echt iets mee wil bereiken, me er nu ook al mee bezig houdt. Ook wil ik mijn liefde voor creatief bezig zijn niet verliezen en ik wil mijn creativiteit sowieso nog ergens in kwijt kunnen. Hoewel dit ook een van de redenen is dat ik misschien IO wil gaan doen, probeer ik me ook bezig te houden met manieren waarop ik dit buiten een studie om kan blijven doorzetten.


Zo zie je maar dat er een stuk meer achter zit dan gewoon even een opleiding kiezen. Er zijn veel mensen die er ondertussen al uit zijn, maar voorlopig blijf ik nog even in de twijfelzone. Toch ben ik in vergelijking met een jaar geleden echt al een stuk verder gekomen en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen. Het blijft lastig, maar zelfs iemand die zo slecht is in keuzes maken als ik, komt er uiteindelijk vast wel uit. Laten we het daar maar op houden. 

1 opmerking:

  1. Wow, wat kan jij dat goed onder woorden brengen! Zo fijn om te lezen! xxx

    BeantwoordenVerwijderen